Etusivu

1.6.18

Vanhan ajan opettajat kuin kunnantaiteilijoita

Iisalmen kirkonkylän koulu: opettajat

Iisalmen kirkonkylän koulun opettajia ennen talvisotaa 23.5.1938 otetussa kuvassa.

Siihen aikaan kansakoulunopettajat olivat monipuolisesti lahjakkaita ja pystyviä. He  toimivat "kunnantaiteilijoita", jotka pitivät paikkakuntansa kulttuurielämää pystyssä: kirjoittivat, soittivat, lauloivat, lausuivat, ohjasivat näytelmiä ja jopa johtivat orkesteria.

Opettajat kahvitunnilla johtajaopettajan kotona, jonka työhuone toimi opettajainhuoneena:
Vasemmalla Sakari Satamo, joka  toimi oman työnsä ohella VPK:n palopäällikkönä. Hän asui paloaseman vieressä. Hän soitti aikaisemmin opettajain orkesterissa bassoa. Toinen vasemmalta on alakoulunopettaja Helmi Lappalainen, joka oli taitava kynäniekka. Hän kirjoitti hauskoja syntymäpäivä- ja nimipäivärunoja. Lempi Pekkarinen soitti alussa selloa ja myöhemmin bassoa miehensä Aaron johtamassa Amatööriorkesterissa,  joka oli yhteinen kirkonkylälle ja kaupungille. Seuraavina ovat Eini Lavikainen ja Aili Sihvonen. Aili oli taitava pianisti, joka antoi soittotunteja paikkakunnan lapsille ja toimi Amatööriorkesterin pianistina.

Opettajien orkesteri

Opettajien orkesteri:
Aaro viulu, Aili Sihvonen piano, Sakari Satamo basso, Lempi Aurora o.s. Amnell sello (myöhemmin basso), Helvi Penttilä viulu.

Aaro, the principal playing violin in the teacher's orchestra. Teachers were supposed to be active members of the community.

Iisalmen amatööriorkesteri harjoitteli koululla, sillä johtajaopettaja toimi sen johtajana. Kuuluisat muusikot ja laulajat esiintyivät solisteina, mm Martti Talvela. Martti Talvela oli Aaron ystävä ja kävi vaimonsa kotiseudulla Iisalmessa vieraillessaan  harjoittelemassa koululla.  Martti Talvelan vaimo Annukka (o.s. Kääriäinen) asui lapsuutensa Iisalmen kirkonkylällä ja oli ollut Aaron oppilas. 
Opettajat muodostivat samalla ystäväjoukon. Helmi, Aili ja Eini olivat Aaron ja Lempin nuorimman lapsen kummitätejä. 

Ei kommentteja: